ЯК РЕАЛІЗУВАТИ СВОЄ ПРАВО НА ПРАЦЮ ОСОБАМ З ІНВАЛІДНІСТЮ?

  • 154

Фото без опису

Особи з інвалідністю володіють всіма правами та свободами, які передбачені Конституцією України, а також широким спектром пільг у галузі трудового права.

В умовах сучасних реалій не втрачають актуальності питання працевлаштування вразливих категорій населення, зокрема, осіб з інвалідністю, які потребують особливої підтримки з боку держави.

Не зважаючи на обмежені фізичні можливості люди з інвалідністю володіють правом на працю, яке являє собою спосіб заробляти собі на життя. Українська народна мудрість нам каже: «Сталь гартується в вогні, а людина — у труді».

Пошук роботи – справа нелегка, але враховуючи технології, засоби масової інформації та мережу Інтернет працевлаштуватися можливо навіть не виходячи із дому.

З чого почати?

Варто визначитись у якій сфері ви бажаєте працювати, врахувати освіту, попередній досвід роботи та свої навички тощо. Але не потрібно обмежуватись у пошуку роботи, опираючись лише на вищевказані пункти, інколи можна реалізувати себе в нових напрямах, навчатись та перекваліфіковуватись.

Статтею 172 Кодексу Законів про Працю України передбачено, що: «на роботодавця покладається обов'язок організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до медичних рекомендацій, встановити на їх прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці».

Знайти роботу можна звернувшись до державної служби зайнятості, яка сприяє працевлаштуванню громадян, зокрема, людей з інвалідністю. Можливість зареєструватися в Центрі зайнятості є незалежно від реєстрації місця проживання.

З боку держави для осіб з інвалідністю встановлено ряд пільг, що сприяє комфортному працевлаштуванню, зокрема, Кодексом законів про працю України встановлено наступні види пільг:

відсутність випробувального терміну при прийнятті на роботу;

можливість розірвати строковий трудовий договір;

переважне право на збереження трудових відносин при скороченні чисельності штату;

можливість відмовитися працювати надурочно або в нічний час;

встановлення режиму роботи в умовах неповного робочого дня або тижня за вимогою особи з інвалідністю.

можливість отримання щорічної основної оплачуваної відпустки в зручний для працівника час, без обов'язкового шестимісячного терміну безперервної роботи.

тривалість щорічної основної відпустки для працівників – осіб з інвалідністю встановлено: 30 календарних днів для I і II груп та 26 календарних днів III групи.

Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» передбачає, що підприємства, установи, організації, фізичні особи, на яких працюють наймані працівники зобов’язані сприяти працевлаштуванню осіб з інвалідністю.

Таким чином, особи з інвалідністю володіють всіма правами та свободами, які передбачені Конституцією України, а також широким спектром пільг у галузі трудового права, що надані державою для можливості заробляти та забезпечувати собі належний рівень життя.

Тому важливим є знання своїх прав та можливість їх захисту, зокрема для людей з особливими потребами. Юридичну консультацію можна отримати за номером системи Безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103.

У випадку необхідності отримання роз’яснення чи довідкової інформації, можна звернутись на «урядову гарячу лінію» за номером 1545 у цілодобовому режимі.

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Заставнівське бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Заставна, вул. Д.Галицького, 1.

 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро zastavnivske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;