ОТРИМАННЯ ПОВТОРНОГО СВІДОЦТВА ПРО НАРОДЖЕННЯ

  • 168

Фото без опису

Першим офіційним документом у житті кожного громадянина України є свідоцтво про народження. У документі зазначається ключова інформація про особу – її прізвище, ім’я та по батькові, дата і місце народження, а також прізвище, ім’я та по батькові її батьків. Однак в житті трапляються випадки, коли з тих чи інших причин свідоцтво про народження дитини було пошкоджено, знищено чи навіть викрадено. В такому разі є можливість отримати свідоцтво про народження дитини повторно.

 

Стосовно порядку отримання свідоцтва про народження дитини повторно роз’яснює головний юрист сектору «Снятинське бюро правової допомоги» Лепчук Святослав.

 

Отримати повторно свідоцтво про народження дитини можна таким шляхами:

  • подати на Порталі ДІЯ заявку про повторне отримання свідоцтва про народження(зробити це можна за посиланням: https://diia.gov.ua/.../povtorna-vidacha-svidoctva-pro... );

  • звернутись безпосередньо до найближчого відділу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС);

  • за межами України для видачі свідоцтва про народження повторно можна звернутись у дипломатичні представництва та консульські установи України.

Для видачі свідоцтва про народження дитини повторно можуть звернутись до органів ДРАЦС такі особи:

  • особа, щодо якої складено актовий запис;

  • батьки або усиновлювачі;

  • опікуни або піклувальники;

  • представник особи – за довіреністю;

  • представник закладу охорони здоров’я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина – за довіреністю;

  • представник органу опіки та піклування – за довіреністю.

При зверненні для видачі свідоцтва про народження дитини повторно такі особи обов’язково пред’являють документи, що посвідчують їхню особу.

Однак, особам, котрі були позбавлені батьківських прав, свідоцтво про народження дитини повторно не видається.

 

За повторну видачу свідоцтва про народження необхідно сплатити державне мито у сумі 0,51 грн. (0,03 неоподаткованого мінімуму доходів громадян).

 

За результатами розгляду заявки видається повторне свідоцтво про народження дитини, в якому проставляється серія, номер та дата його видачі, а також робиться відмітка «ПОВТОРНО».

Повторно видане свідоцтво про народження має таку ж юридичну силу, як і попередній документ.

 

Якщо виникли додаткові питання правового характеру, отримати усну правову консультацію можна у контакт-центрі системи БПД телефоном: 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безкоштовні, юристи на лінії з понеділка по п’ятницю з 08.00 до 19.00, у суботу та неділю з 09.00 до 18.00. Для з’єднання з оператором у голосовому меню натисніть 3).

Номер для дзвінків з-за кордону +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

 

Усі сервіси системи БПД за посиланнямhttps://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Заставнівське бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Заставна, вул. Д.Галицького, 1.

 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

- зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

- поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро zastavnivske@legalaid.cv.ua;

- написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

- скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua