«Відновне правосуддя для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»

  • 644

Фото без опису

З 2019 року в Україні почав діяти проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину», впроваджений Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Навесні 2020 року програму поширили по всій території України. Відповідно у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області було проведено установче засідання, де вже наступним кроком стало підписання меморандумів про співпрацю з партнерами програми, а саме: філією Державної установи «Центр Пробації» у Чернівецькій області, громадською організацією «Буковинський центр медіації», Головним управлінням Національної поліції в Чернівецькій області, Службою у справах дітей Чернівецької ОДА та іншими учасниками програми.

Що являє собою відновне правосуддя та яку надає можливість дітям пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину»?

Неповнолітні нерідко вдаються до правопорушень - вдарити перехожого, свого друга чи однокласника, розбити вітрину чи вчинити ще якийсь негарний вчинок. Примирення неповнолітнього з потерпілим, відновлення соціальних зв’язків із суспільством і є відновне правосуддя. Це процес, під час якого всі сторони – учасники конкретного правопорушення зустрічаються для колективного вирішення питання: що робити з наслідками правопорушення та їх впливом на майбутнє. Програма відновлення для неповнолітніх надає можливість дітям не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Продовжувати навчання у школах та інших навчальних закладах. Надає дитині другий шанс, запобігає вчиненню повторних правопорушень. Дана Програма застосовується за чотирьох умов: перша – наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи), друга – якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості, третя – визнання неповнолітнім факту вчинення злочину, четверта – і неповнолітній і потерпілий дали згоду на участь у програмі. Посередниками у цьому процесі виступають адвокати, які співпрацюють із системою БПД та успішно пройшли навчання з теми «Базові навички медіації у кримінальному процесі». Вони сприяють сторонам у примиренні та допомагають з’ясувати, якого саме відшкодування потребують сторони. Це не означає, що порушник взагалі не нестиме відповідальність, адже він має відшкодувати заподіяну шкоду потерпілому. А далі з неповнолітнім працюватимуть спеціалісти, щоб допомогти вирішити проблеми, які призвели до правопорушення. Обов’язковими умовами участі у Програмі є визнання неповнолітнім своєї вини, щире вибачення перед потерпілим, а також відшкодування завданої потерпілому шкоди, тобто повернення грошей або майна, виконання певних робіт. Важлива частина угоди про застосування Програми – додаткові заходи, які допоможуть неповнолітньому будувати соціальні зв’язки, знайти нове захоплення та змінити свою поведінку. Для цього регіональні центри з надання БВПД заздалегідь укладають меморандуми про взаємодію з Державною установою «Центр пробації».

Завдяки злагодженій взаємодії усіх виконавців та партнерів пілотного проекту велику кількість підлітків було звільнено від кримінальної відповідальності.

 Пам’ятайте, що карантин — це не перешкода для отримання правової допомоги від держави. Тому завжди будемо раді відповісти на Ваші запитання .

 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро zastavnivske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

  • зв’язатися з Заставнівським бюро через скайп зв'язок zastavnivske @legalaid.cv.ua