ЩОДО САМОВІЛЬНОГО СПАЛЮВАННЯ СМІТТЯ, СУХОЇ РОСЛИННОСТІ НА ГОРОДАХ, ЛІСОСМУГАХ, ПОЛЯХ, ЛІСАХ ПЕРЕДБАЧЕНА АДМІНІСТРАТИВНА ЧИ КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

  • 328

??????Громадянам потрібно знати, що за самовільне спалювання сміття, сухої рослиності на городах, лісосмугах, полях, лісах передбаченна адміністративна та кримінальна відповідальність. ?????????????????????Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння….??????????????????

??Протиправні дії тягнуть за собою відповідальність у вигляді штрафу від 3?600 до 5?100 гривень??.

??Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду передбачають санкцію у вигляді штрафу від 5?100 до 1?1900 гривень??

Стаття 152. Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів.

Відповідальність за вчинене тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

?Наслідками спалювання є загострення хронічних хвороб так і виникнення нових. У легені людини потрапляють важкі метали, діоксини, бензопірени, окиси азоту та найрізноманітніші канцерогенні сполуки. З листям часто горить безліч сміття, що істотно підсилює забруднення атмосфери. Крім цього снищуєтьсч не лише суха рослиність, а й гнізда птахів від пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві (земноводні, плазуни, їжаки, зайці) які згорають або задихаються від диму.

????Непоодинокі випадками є загорання лісосмуг, лісів і житлових будинків та навіть тяжкі наслідки з людськими жертвами.

???????????З метою зменшення вищевказаних випадків на території громади поліцейськими офіцерами громади спільно із ДСНС????????? заплановано ряд профілактичних рейдів. У разі виявлення правопорушників їх буде притягнуто до відповідальності.