ЩОРІЧНА ОПЛАЧУВАНА ВІДПУСТКА БЕЗ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ У ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ

  • 326

Фото без опису

До 24 березня 2022 року підставою для надання відпустки без обмеження строку у 15-днів була ст. 26 Закону  України “Про відпустки”  № 504/96-ВР (карантин по причині Covid-19).

З 24 березня 2022 року  з’явилась підстава  у ч.3 ст.12 Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”  № 2136-XI протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати такий вид відпустки, за заявою самого працівника, і в ніякому разі не може примусити піти у зазначену відпустку. Щодо тривалості перебування працівника у неоплачуваній відпустці, сторони обговорюють.

Чи може роботодавець відмовити у наданні неоплачуваної чи щорічної відпустки у період запровадження воєнного стану

Так, може відмовити. Якщо працівник виконує роботи на об’єктах критичної інфраструктури. Винятки становлять, коли відпустка надається такому працівникові обов’язково:

  • відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

  • відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.

Про щорічні відпустки у період запровадження воєнного стану

У п.1 ст.12 ЗУ №2136 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» зазначено, що у період воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні та відповідно до встановленого на підприємстві (установі, організації) графіку відпусток черги. Графіки відпусток доводять  до відома працівників.

Зверніть увагу, що за потреби можна змінити терміни відпусток вказаних у графіку відпусток черги, але за узгодження сторін трудового договору.

Примушування роботодавців до написання заяв працівниками на неоплачувану відпустку як спосіб уникнути виплати заробітної плати

Зверніть увагу, що відправлення працівника у неоплачувану відпустку з ініціативи роботодавця  вважається порушенням трудового законодавства про працю. У такому випадку до роботодавця застосовується відповідальність, передбачена у статті 172 Кримінального кодексу України

У разі відсутності коштів для проведення виплат заробітної плати працівникам у період воєнного стану, підприємство не несе відповідальності за їх невиплату. Проте роботодавець має обов’язок виплатити заробітну плату працівникам у повному обсязі після припинення чи скасування воєнного стану на території України.

Про звільнення працівників у період запровадження воєнного стану, чи  можливе

Також наголошуємо, що звільнення мобілізованих працівників навіть по причині скорочення штату є недопустимим. Проте звільнити працівника у період його тимчасової непрацездатності роботодавець має право (виключення-тимчасова непрацездатність у зв’язку з вагітністю та пологами).

 Якщо у Вас, виникли питання з правових проблем, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Заставнівське бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Заставна, вул. Д.Галицького,1 а,

 Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро zastavnivske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.