ПРАЦІВНИКИ ПІДПРИЄМСТВ, ЯКІ ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ ПРОХОДЖЕННЯ ОПАЛЮВАЛЬНОГО СЕЗОНУ, ЗОБОВ'ЯЗАНІ ПРОЙТИ СПЕЦІАЛЬНЕ НАВЧАННЯ З ПИТАНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ

  • 1493

Управління Держпраці у Чернівецькій області звертається до керівників підприємств, установ та організацій Буковини і нагадує: напередодні початку опалювального сезону працівники, які працюють на підприємствах, що забезпечують надійне та безаварійне проходження опалювального сезону , зобовязані пройти спеціальне навчання з питань охорони праці.

Згідно з Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, спеціальне навчання - щорічне вивчення працівниками, які залучаються до виконання робіт підвищеної небезпеки або там, де є потреба в професійному доборі, вимог відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Посадові особи та інші працівники, безпосередньо зайняті на роботах, зазначених у Переліку робіт з підвищеною небезпекою, проходять спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Спеціальне навчання з питань охорони праці може проводитись як безпосередньо на підприємстві, так і у відповідних навчальних центрах. (Їх перелік можна знайти на сайті Управління за посиланням - http://cv.dsp.gov.ua/ у рубриці «Навчання».)

У разі здійснення професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безпосередньо на підприємстві спеціальне навчання з питань охорони праці є складовою зазначеної професійної підготовки.

Спеціальне навчання з питань охорони праці проводиться роботодавцем на підприємстві за навчальними планами та програмами, які розробляються з урахуванням конкретних видів робіт, виробничих умов, функціональних обов'язків працівників і затверджуються наказом (розпорядженням) роботодавця.

Перевірка знань з питань охорони праці після проведення спеціального навчання здійснюється:

комісією підприємства (якщо навчання проводилось безпосередньо на підприємстві);

комісією відповідного територіального органу Держпраці - Управління Держпраці у Чернівецькій області за участю відповідних профспілок (якщо навчання проводилось у навчальному центрі).

До складу комісії можуть залучатися особи, які пройшли навчання та перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Управління Держпраці у Чернівецькій області звертається до суб’єктів господарювання щодо забезпечення ними основних вимог Закону України «Про охорону праці», зокрема, у частині    організації безпеки виробничого процесу на підприємствах житлово-комунального господарства громад Буковини під час проходження опалювального сезону 2022 - 2023 років.