Е-РЕЦЕПТ НА АНТИБІОТИКИ. ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ

  • 182

З 1 серпня 2022 року українці отримуватимуть електронний рецепт на антибіотик

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, антибіотикорезистентність входить в десятку найбільших загроз для людського здоров’я. Наразі щороку у світі 700 000 людей помирає від хвороб, спричинених бактеріями, стійкими до існуючих препаратів, які мають їх ліквідувати. Центр громадського здоров’я України відзначає, що стійкість виникає, коли на бактерії довго впливають антибактеріальні препарати, але при цьому гинуть не всі. Частина продовжує розмножуватись і стає стійкою до конкретного антибіотика. Антибіотики знищують і корисні бактерії, що допомагає резистентним штамам легко зайняти «вільне» місце. Резистентні мікроби вміють передавати стійкість до препаратів іншим бактеріям, а інфіковані люди стають переносниками резистентних мікроорганізмів. У результаті, багато захворювань можуть стати невиліковними та смертельними.

У відповідь на цю проблему в Україні запускають електронний рецепт на антибіотики. Про те, що зміниться для пацієнтів з 1 серпня 2022 року, розповіла фахівчиня з комунікації Дніпровський місцевий центр з надання БВПД Вікторія Пльохіна:

- Юридична норма про відпуск антибіотиків виключно за рецептом лікаря повертається, а винятком стануть лише тимчасово окуповані території або ті, де ведуться бойові дії. Там, у випадку критичної ситуації, можна буде відпустити антибіотики лише з паперовим рецептом. Крім того, купувати антибіотики без рецепту можуть волонтерські та благодійні організації, які допомагають забезпечувати військових на фронті усім необхідним. Також поки електронний рецепт поступово впроваджується, лікарі заповнюватимуть нові поля на паперових бланках.

Отже, запроваджувані зміни в першу чергу стосуються виписки рецептів на усі ліки та медичні вироби, але не стосуються наркотичних та психотропних препаратів. Крім того, нові правила дають право виписувати рецепти лікарям, які здійснюють медичну практику як фізичні особи-підприємці.

Головна умова — заклад та лікарі мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоров’я, оскільки лікар повинен виписувати е-рецепти саме системі eHealth, лише в електронному вигляді, з електронним підписом. До е-рецепта буде роздрукуватися інформаційна пам’ятка, яка завіряється підписом та печаткою лікаря.

Отже, лише лікар може призначити необхідний препарат, оцінивши стан здоров’я пацієнта. При цьому, механізм призначення ліків за е-рецептом передбачає призначення саме діючої речовини, без прив’язки до бренду/торгової марки лікарського засобу. Пацієнт визначатиметься із вибором торгової марки на власний розсуд та відповідно до власного бюджету.

Таким чином, електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем, проте для його отримання необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я. Це можна зробити двома способами: уклавши декларацію з сімейним лікарем, або безпосередньо зареєструвавшись на прийомі у будь-якого лікаря. Для цього пацієнту достатньо мати документ, що посвідчує особу (внутрішній чи закордонний паспорт, ID-картка, дітям – свідоцтво про народження) та реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН).

Алгоритм отримання електронного рецепту:

1. Звернутися на прийом до лікаря. Це може бути лікар як первинної медичної допомоги, так і лікар спеціаліст. Декларація для цього не потрібна.

2. Після огляду лікар за необхідності випише е-рецепт та видасть пацієнту інформаційну довідку, яка містить усю інформацію про призначення.

3. Якщо заклад не працює з ЕСОЗ – лікар випише пацієнту паперовий рецепт.

4. Пацієнт може придбати антибіотик за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо пред’явити інформаційну довідку чи паперовий рецепт фармацевту.

Варто зазначити, що у 2019 році ВООЗ провела опитування, результати якого засвідчили, що 64% людей не вміють правильно використовувати антибіотики: громадяни помилково вважали, що ними можна лікувати застуду й грип. Тому, на нашу думку, зміни у сфері охорони здоров’я та обов’язковий облік антибіотиків є виправданними та необхідними.

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Заставнівське бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Заставна, вул. Д.Галицького, 1.

Як отримати правову допомогу дистанційно:

зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро zastavnivske@legalaid.cv.ua;

написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua.