НАБРАЛА ЧИННОСТІ ПОСТАНОВА, ЯКА ДОПОМОЖЕ НАСИЛЬНО ВИВЕЗЕНИМ ДО РФ УКРАЇНЦЯМ ПОВЕРНУТИСЯ ДОДОМУ

  • 155

Фото без опису

Набула чинності постанова Кабінету Міністрів України, яка затверджує Порядок реалізації експериментального проєкту щодо оформлення і видачі на території України посвідчення особи на повернення в Україну. Вказану постанову Уряду прийняв 21 жовтня 2022 року.

Україна розуміє, що внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації до України понад один мільйон наших співгромадян були насильно депортовані, переміщені або вивезені з окупованих територій до рф. У цих людей було вилучено, викрадено або знищено документи, які посвідчують їх особу і підтверджують належність до громадянства України. Як правило, саме через це вони продовжують залишатися в росії та позбавлені можливості повернутися на контрольовану українським урядом територію. За таких умов ці люди фактично опинилися поза межами правового поля України та будь-якого правового поля взагалі.

Натомість реалізація ініційованого ДМС України експериментального проєкту допоможе нашим співгромадянам, а також особам без громадянства, які постійно проживали в Україні, і піддалися насильницькому переміщенню, бути ідентифікованими і отримати шанс, щоб повернутися в Україну.

Зокрема, порядком передбачено, що оформлення та передача посвідчень на повернення в Україну для осіб, які примусово були вивезені на територію держави-агресора і втратили свої документи, може здійснюватися без їхньої особистої присутності, а лише за зверненням їх близьких осіб, законних представників або Мінреінтеграції.

Як це буде відбуватися?

Посвідчення особи на повернення в Україну оформлятимуть особам, інформація про яких є в Єдиному державному демографічному реєстрі або інформаційних системах ДМС. А також дітям, незалежно від того, чи є про них інформація у відповідних реєстрах.

Для цього до територіального органу ДМС потрібно буде звернутися одному з батьків або іншому законному представнику (для особи віком до 18 років), а для повнолітньої особи – члену сім’ї (одному з батьків, подружжю, повнолітній дитині, рідному (повнорідному, неповнорідному) брату / сестрі).

Надану інформацію перевірятимуть працівники ДМС за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Якщо ж у депортованої особи немає родичів в Україні або вони не можуть звернутися до підрозділу ДМС через перебування на окупованій території, посвідчення на повернення особи можливо буде оформити за офіційним зверненням Мінреінтеграції до ДМС.

Рішення про оформлення посвідчення особи на повернення в Україну ухвалюватиме відповідний підрозділ ДМС за результатами ідентифікації особи, перевірки факту належності до громадянства України або визнання особою без громадянства в Україні та перевірки поданої законним представником, членом сім’ї або Мінреінтеграції інформації.

Оформлення посвідчення здійснюватиметься безоплатно протягом п’яти робочих днів із дня подання заяви-анкети встановленого зразка. Термін дії документа – до трьох місяців.

Державна міграційна служба України робитиме усе можливе для того, аби даний експериментальний проєкт став успішним. Щоб люди, які насильно були вивезені до рф, отримали шанс повернутися додому, навіть не маючи при собі паспортних документів. Сподіваємося, що посвідчення на повернення особи в Україну полегшить для них цей нелегкий шлях.

Управління  ДМС  у

Чернівецькій  області