УВАГА ШАХРАЇ!! ПОЛІЦЕЙСЬКІ ОФІЦЕРИ ГРОМАДИ ЗАКЛИКАЮТЬ ГРОМАДЯН БУТИ МАКСИМАЛЬНО ОБЕРЕЖНИМИ, АБИ НЕ СТАТИ ЖЕРТВОЮ ПСЕВДОБАНКІРІВ ТА ІНШИХ ШАХРАЇВ

  • 152

Фото без опису

Увага шахраї!‼️❗️‼️❗️‼️
🚔🚔☝️Поліцейські офіцери громади  закликають громадян бути максимально обережними, аби не стати жертвою 
псевдобанкірів та інших шахраїв❗️

👮‍♂️Правоохоронці фіксують збільшення кількості випадків шахрайств у соціальних мережах (Фейсбук, Інстаграм, покупки у онлайн магазинах) . Також шахрайські  схеми де аферисти представляються нібито працівниками фінансових установ.
🚨Довірливі громадяни надають невідомим особам персональні та банківські дані, а також без вагань перераховують свої заощадження. Інколи це десятки тисяч гривень. Щоб зберегти свої кошти та не потрапити на гачок шахраїв дотримуйтесь певних правил онлайн-безпеки.
1. Шахрайство із банківськими картками;💳🪪
Щоб не стати жертвою шахраїв, пам’ятайте: не повідомляйте підозрілим особам персональні та банківські дані, а тим паче коди, які надходять в SMS-повідомленнях. Поліцейські наголошують, що працівники банків не телефонують до своїх клієнтів для того щоб дізнатися конфіденційну інформацію.
2. Найпоширеніші шахрайства у соціальній мережі інстаграм; 📱

🚨Шахрайство зі зломом Instagram
Одним із найскладніших типів шахрайства в Instagram, якого варто остерігатися, є шахрайство зі зломом. Щойно шахрай отримує доступ до облікового запису своєї жертви, він може зловживати легітимністю зламаного облікового запису, щоб зловити інших. ☝️☝️☝️У більшості випадках шахраї отримають інформацію після того, як люди вводять логін та пароль у мобільних програмах , наприклад: аналітика підписників , лайків , гостей облікового запису та інше…. 
‼️Щойно шахрай отримає доступ до облікового запису, він надішле повідомлення підписникам цієї особи з проханням продовжити шахрайство. Вони можуть просити гроші, щоб допомогти їм вийти зі складної ситуації, або навіть використовувати обліковий запис, щоб витягти паролі чи іншу цінну інформацію у своїх жертв.
❗️☝️☝️Як уникнути шахрайства в Instagram? Якщо ваші друзі або люди, на яких ви підписані, раптово надсилають вам повідомлення з проханням про допомогу чи гроші, будьте обережні. Завжди дзвоніть цьому другові, щоб перевірити, чи це справді він, і ніколи не надсилайте гроші нікому, хто намагається вас шантажувати.
📌Крім цього потрібно одразу відновити доступ до своєї сторінки(за допомогою електроної пошти, мобільного телефону, які закріпленні до облікового запису) 

3. Шахрайство  під час онлайн покупок;

 Без передоплат‼️‼️‼️
Реальні продавці  надають можливість отримати товар на пошті без предоплати, а шахраї у більшості випадках вимагають перерахувати кошти‼️‼️‼️
🚨Шахраї просять внести передоплату за товар або за те, щоб притримати квартиру, наприклад, у випадку з орендою. Будь-яке прохання відправити гроші на карту незнайомій людині, хоч би якими не були її аргументи, — це загроза шахрайства.
Якщо після отримання передоплати людина перестала виходити на зв'язок, на OLX радять звернутися в службу підтримки. Потрібно надати скриншот оплати, листування з продавцем, його нік і номер телефону, посилання на оголошення.

Що робити, якщо ви стали жертвою інтернет-шахраїв!

Необхідно звернутись до найближчого відділу поліції або зателефонувати 102. 📞Зберіть інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень, посилання на сайт тощо.

Фото без описуФото без опису