ПРОВЕДЕННЯ ОСІННЬОЇ КАМПАНІЇ З ПЕРОРАЛЬНОЇ ІМУНІЗАЦІЇ ДИКИХ М'ЯСОЇДНИХ ТВАРИН НА ТЕРИТОРІЇ ЧЕРНІВЕЦЬКОГО РАЙОНУ

  • 148

Фото без опису

Протягом вересня місяця 2023 року на території Чернівецького району Чернівецької області планується проведення пероральної  імунізації диких м'ясоїдних тварин.

Даний захід буде здійснюватися відповідно до Плану протиепізоотичних заходівосновних інфекційних і паразитарних захворювань у Чернівецькому районі Чернівецькій області на 2023 рік та на виконання рішення   засідання Державної  надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернівецькій районній  військовій адміністрації від 14.08.2023 №9.

Враховуючи введення  воєнного стану в Україні,  осіння кампанія з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу на території Чернівецької області буде проводитися методом наземного розподілу принад робочими бригадами, створеними при кожній територіальній громаді.

Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин та людей. Хвороба уражає центральну нервову систему з ознаками поліоенцефаломіеліту, супроводжується паралічами і без лікування завжди закінчується смертю.Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та безпритульні тварини, однак основним джерелом вірусу сказу є червона лисиця.

Під час осінньої кампанії буде оброблено _1021_кв.км площі на території районуЧернівецької області. При цьому будуть застосовуватись спеціальні приманки із антирабічною вакциною для диких м’ясоїдних, які безпечні для людей та інших тварин. Заплановано розповсюдити _25525_ доз приманок. Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясо-кісткового борошна. Усередині – желеподібна капсула з вакциною проти сказу «Орісвак».

Принади з вакциною будуть розкладатися  на узліссях, обабіч доріг і с/г угідь, в лісах  - на перехрестях доріг на території вирубок тощо.
 

Через один місяць після проведення пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин на території вказаних районів буде проведено відстріл лисиць для дослідження сироваток крові на наявність  антитіл та дослідження зубів лисиць на наявність біомаркеру-тетрацикліну. 

 

Звертаємось до мешканців з проханням із порозумінням віднестись до заходів з вакцинації диких м’ясоїдних тварин, при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки. щоб залишати привабливими для тварин.