МІНДОВКІЛЛЯ ІНФОРМУЄ ПРО РОЗРОБЛЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ПЛАНУ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ ТА НАДАННЯ ПРОПОЗИЦІЙ ЩОДО РЕАЛІЗАЦІЇ ЙОГО ЗАХОДІВ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ

  • 659

Фото без опису

Питання відходів і їхнього ефективного управління стає все більше актуальним в сучасному світі. Відповідно до загальних тенденцій, управління відходами стає необхідним завданням для забезпечення сталого розвитку та збереження природних ресурсів. Кадубовецька територіальна громада не відстає від світових трендів і також вирішила приділити особливу увагу цьому питанню через реалізацію національного плану управління відходами.

Зважаючи на підвищену свідомість щодо екологічних питань та підвищення кількості відходів, що генеруються в місцевому населенні, національний план управління відходами стає важливим інструментом для забезпечення чистого та здорового середовища. Основна мета цього плану - зменшити негативний вплив відходів на природу та здоров'я людей, сприяючи переробці та використанню вторинних ресурсів.

Фото без опису

9 липня 2023 року набув чинності Закон від 20.06.2022 № 2320-IX "Про управління відходами".

Закон регулює відносини, пов'язані із запобіганням утворенню та з управлінням відходами, що утворюються в Україні, а також з управлінням відходами, що перевозяться через територію України, вивозяться за її межі та ввозяться в Україну з метою відновлення, у тому числі рециклінгу.

Фото без опису

Серед ключових нововведень:

  • Впровадження ієрархії управління відходами,
  • Планування системи управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях,
  • Запровадження системи розширеної відповідальності виробника,
  • Створення сучасної інфраструктури та об’єктів збирання і оброблення відходів
  • Удосконалення процесів управління відходами.

Реалізація вимог цього Закону потребуватиме приведення у відповідність існуючих або розробки нових нормативно-правових документів.

Узагальнюючи, національний план управління відходами та реалізація його ключових завдань стає важливим кроком для Кадубовецької територіальної громади, зокрема в забезпеченні сталого розвитку та збереженні довкілля для майбутніх поколінь. Цей план сприяє покращенню якості життя місцевого населення та сприяє створенню більш здорового та екологічно свідомого суспільства.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Національний план управління відходами (НПУВ) відіграє ключову роль в ефективному та результативному управління відходами в Україні. План спрямований на зменшення шкідливого впливу відходів на довкілля та здоров’я людей, а також на досягнення максимально ефективного використання ресурсів, відкриття нових ринків і створення нових робочих місць. Важливою частиною Плану є створення максимальних умов для запобігання утворенню відходів.

Основні принципи та цілі НПУВ відповідають державної політики у сфері запобігання утворенню та управління відходами і включають:

  • Дотримання ієрархії управління відходами - запобігання утворенню відходів; повторне використання, рециклінг, відновлення і, найменш бажаний варіант, видалення, що включає захоронення на полігонах та спалювання без відновлення енергії;
  • Впровадження принципів
    • забруднювач платить;
    • розширеної відповідальності виробника;
    • територіальної наближеності;
    • фінансової стійкості;
    • платоспроможності;
    • самодостатності;
    • сталого розвитку;
  • Участь громадськості - можливість брати участь у розробці планів управління відходами та програм запобігання утворенню відходів.
  • Формування конкурентного середовища у сфері управління відходами

Основна мета НПУВ є забезпечення переходу до сучасного управління відходами для ефективного використання відходів як ресурсу та сталого розвитку шляхом запобігання їх утворенню відповідають державної політики у сфері запобігання утворенню та управління відходами

Здійснення заходів у сфері управління відходами без загрози здоров'ю людей та навколишньому природному середовищу, шляхом запобігання або зменшення утворення відходів, зменшення негативних наслідків від утворення відходів та їх управління, зменшення загальних наслідків використання ресурсів і підвищення ефективності такого використання, що є вкрай важливим для переходу до циркулярної економіки та забезпечення довгострокової конкурентоздатності.

З метою реалізації Національного плану управління відходами до 2024 - 2035 року, в рамках ньому визначено наступні пріоритетні цілі:

Ціль 1. Удосконалення та наближення національного законодавства до вимог європейського на виконання положень Угоди Україна-ЄС у сфері управління відходами.

Ціль 2. Впровадження економічних інструментів для удосконалення управління відходами.

Ціль 3. Вдосконалення інституційної структури сфери управління відходами та ззміцнення кадрового потенціалу у сфері управління відходами.

Ціль 4. Реформування системи інформаційного забезпечення сфери управління відходами.

Ціль 5. Забезпечення розбудови та модернізації інфраструктури управління відходами.

Ціль 6. Підвищення обізнаності населення щодо управління відходами.

Додатки для ознайомлення:

Презентація проєкту національного плану;

Національний план управління відходами;

Національна програма зменшення захоронення біовідходів.