ЗА РАХУНОК БОРЖНИКІВ ТЕРИТОРІАЛЬНІ ГРОМАДИ ОБЛАСТІ НЕДООТРИМАЛИ МАЙЖЕ 163,1 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ ПОДАТКУ ЗА НЕРУХОМЕ МАЙНО ТА ПЛАТИ ЗА ЗЕМЛЮ (ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ)

  • 64

Фото без опису

 

Про це інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Та закликають платників області по можливості погасити всі борги зі сплати податків: особливо це стосується майнових податків - плати за землю та податку на нерухомість. 

Так, сума податкового боргу до бюджету перевищила 489 млн грн – значні суми складають майнові податки: з них 107,9 млн грн плати за землю та орендної плати за землю та майже 55,2 млн грн податку на нерухоме майно. Також значна сума боргу з податку на доходи фізичних осіб - 53,4 млн грн.

Кожному боржнику необхідно зважати і на те, що наявність податкового боргу це неотримані фінансові надходження, насамперед на оборонні видатки та фінансування державних соціально-економічних програм. І для того, щоб надавати країні ресурс для стійкості потрібно погасити заборгованість перед бюджетами. 

Також у відомстві звертають увагу буковинців на те,  які негативні наслідки несплати податкового боргу можуть очікувати і самих платників: штраф за несплату/несвоєчасну сплату і пеня; поява в податківців права податкової застави; арешт майна і рахунків; стягнення грошових коштів на банківських рахунках, а також готівки та/або примусова реалізація майна, що перебуває в податковій заставі — якщо податковий борг платник не погасить добровільно; анулювання статусу платника Єдиного податку; відмова в реєстрації платником Єдиного податку (для будь-якої з груп); обмеження для ФОП і посадових осіб підприємств-боржників щодо виїзду за кордон; кримінальна відповідальності за умисне ухилення від оподаткування. Так, до органів Державної виконавчої служби передано на  виконання вимог на суму  176,7 млн грн.

З метою недопущення виникнення податкового боргу чи вчасного погашення існуючого, податківці рекомендують платникам податків, як фізичним, так і юридичним особам, отримати інформацію про суму заборгованості, вид податку та підстави виникнення податкового боргу скориставшись сервісом – Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua).

Здійснити звірку розрахунків можна і в Центрі обслуговування платників податків за місцем реєстрації платника, або через мобільний застосунок від ДПС «Моя податкова» (Застосунок можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS).

Також, для уточнення інформації про податкові борги та отримання консультацій можна звертатися до фахівців управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Чернівецькій області за телефонами: 0372(545635); 0372 (545015). Фахівці зорієнтують у способах погашення та умовах відстрочення, у тому числі під час дії воєнного стану.

Звертаємо увагу, що боржники зі сплати податкових платежів є в усіх територіальних громадах.

Довідка: Перелік боржників зі сплати місцевих податків станом на 01.01.2024 р. розміщено за посиланням:  https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/arhiv/747540.html