АКТУАЛЬНО: ПРО ОСНОВНІ ЗМІНИ У ЗАКОНОДАВСТВІ ПРО ВІДПУСТКИ

  • 34

                                                               Фото без опису

Закон України №3494-ІХ «Про внесення днів до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» набрав чинності наприкінці грудня минулого, 2023, року. Цим нормативно-правовим актом внесено суттєві зміни у чинне законодавство. 

Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області інформує роботодавців та працівників трудових колективів підприємств, установ, організацій про основні зміни у законодавстві про відпустки.

Тривалість відпуски без збереження заробітної за сімейними обставинами та з інших причин становить  30 календарних днів на рік.

Період відпустки без збереження заробітної плати не дають права на щорічну відпустку.

Кількість днів відпустки, що перевищує 24  календарні дні може, за рішенням роботодавця, надаватися без збереження заробітної плати.

У разі призову на військову службу, працівник може отримати грошову компенсацію за всі дні невикористаної щорічної відпустки. Водночас при звільненні з військової служби у зв’язку із закінченням особливого періоду, або оголошенням демобілізації захисники можуть піти у відпустку  тривалістю 60 календарних днів із зарахуванням цих днів до страхового стажу.

На час загрози епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції у випадках, встановлених законодавством, та /або загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації техногенного, природного, чи іншого характеру  працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати. Тривалість такої відпустки визначається угодою сторін.

Перенесення вихідних та робочих днів визначається трудовим та /або колективним договором.

Тривалість щорічних додаткових відпусток, умови та порядок їх надання встановлюються нормативно-правовими актами України, а також трудовим та/або колективним договором.

Тривалість, порядок, умови надання та оплати відпустки для підготовки та участі у спортивних змаганнях визначаються трудовим та/або колективним договором.

Відпустки під час профспілкового навчання тривалістю до 6 календарних днів компенсується за рахунок профспілкової організації, за рішенням якої працівник направлений на навчання.

Більше актуальної інформації: https://pratsia.in.ua

Фото без опису