Повідомлення про оприлюднення проєкту регуляторного акту "Про затвердження Порядку добровільного відшкодування безпідставно збережених коштів за використання земель комунальної форми власності з порушенням вимог законодавства"

  • 183

Фото без опису

На виконання Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних, юридичних осіб та їх об’єднань, 31.08.2023 року оприлюднено проєкт рішення Кадубовецької сільської ради «Про затвердження Порядку добровільного відшкодування безпідставно збережених коштів за використання земель комунальної форми власності з порушенням вимог законодавства на території Кадубовецької сільської територіальної громади» та аналіз регуляторного впливу цього акту, розроблений відділом земельних відносин, благоустрою та охорони навколишнього середовища Кадубовецької сільської ради на офіційному веб-сайті територіальної громади у розділі «Публічна інформація» → «Регуляторна діяльність» → «Оприлюднення регуляторних актів»  https://kadubovecka-gromada.gov.ua/.

Зауваження та пропозиції до проекту рішення приймаються відділом земельних відносин, благоустрою та охорони навколишнього середовища Кадубовецької сільської ради у письмовій формі протягом місяця з дня його оприлюднення за адресою: вул. Михайловського, 22, с. Кадубівці, 59421; e-mail: main.kadubovecka-gromada.gov.ua та rada_kadubivtsi@ukr.net ; відповідальна особа – І.Мороз– тел. 050-841-97-87).

Проєкт регуляторного акту необхідно прийняти з метою захисту прав та інтересів Кадубовецької сільської територіальної громади, оскільки Земельним кодексом України не передбачено примусового порядку оформлення права користування земельними ділянками на яких розташовані об’єкти нерухомого майна то дана прогалина використовується недобросовісними користувачами земель, виникає гостра необхідність врегулювання цієї проблеми з метою забезпечення справедливого та законного використання земельних ресурсів комунальної форми власності на території громади. Незаконне збереження коштів, внаслідок порушення вимог законодавства, призводить до фінансових втрат для громади та невідповідності принципам прозорості та публічності у використанні публічних ресурсів.

Крім того, проводячи аналіз використання земельних ресурсів, зокрема земель комунальної форми власності наявні факти самовільного захоплення земель, що теж в свою чергу завдає збитків місцевому бюджету і враховуючи те, що Постановою Кабінету Міністрів України №303 від 13.03.2022 року припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», неможливо вирішити проблему самовільного захоплення та ефективно стимулювати землекористувачів дотримуватись земельного та податкового законодавства України.

Метою прийняття даного регуляторного акту є:

  • врегулювання прогалин в земельному законодавстві, щодо зобов’язання оформлення права користування або права власності на земельні ділянки комунальної форми власності;
  • захисту прав та інтересів Кадубовецької сільської територіальної громади, шляхом запровадження єдиного механізму добровільного відшкодування землекористувачами безпідставно збережених коштів за використання земельних ділянок комунальної власності з порушенням вимог земельного законодавства;
  • встановлення досудового механізму відшкодування безпідставно збережених коштів за використання земельних ділянок комунальної власності з порушенням вимог земельного законодавства;
  • у разі відмови від добровільного відшкодування землекористувачами безпідставно збережених коштів за використання земельних ділянок комунальної власності з порушенням вимог земельного законодавства, всі акти посадових осіб місцевого самоврядування передбачені виконанням проєкту регуляторного акту  – будуть належними доказами про порушене право з метою захисту такого у судовому порядку та стягнення безпідставно збережених коштів орендної плати згідно із ст. 1212- 1214 Цивільного кодексу України за фактичне користування.

Аналіз втрат до місцевого бюджету

Кількість виявлених користувачів

Орієнтовна площа, га

Попередньо встановлене цільове призначення

Середня ставка орендної плати, %

Період несплати

Орієнтовні втрати, грн

27

10,3104

Інше сільськогосподарське виробництво

12%

4-12 років

310 667 грн

1

0,01

Індивідуального гаражного будівництва

6,5%

4 роки

4 384 грн

5

0,7051

Комерційне використання (будівництво і обслуговування будівель торгівлі)

6,5%

3-12 років

1 574 391 грн

4

0,3217

Комерційне використання (інші будівлі громадської забудови)

6,5%

4-7 років

154 370 грн

7

36,7

Самовільне захоплення земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (польові дороги, невитребувані паї, землі с/г призначення тощо)

8,8%

3-8 років

735 027 грн

5

27,29

Використання із порушення земельного законодавства (відхилення від затверджених в установленому порядку проектів землеустрою)

8,8%

4 роки

317 367 грн

 

 

Всього втрати:

 

 

3 096 206 грн

Враховуючи, вищевикладене, в Кадубовецькій територіальній громаді розроблено проєкт рішення «Про затвердження Порядку добровільного відшкодування безпідставно збережених коштів за використання земель комунальної форми власності з порушенням вимог законодавства на території Кадубовецької сільської територіальної громади», механізм якого сприятиме врегулюванню ситуацій, коли виникли порушення вимог законодавства, та сприяє підвищенню фінансової дисципліни серед суб'єктів, що використовують земельні ресурси комунальної форми власності.

Перелік документів для ознайомлення:

  1. Проєкт рішення «Про затвердження Порядку добровільного відшкодування безпідставно збережених коштів за використання земель комунальної форми власності з порушенням вимог законодавства на території Кадубовецької сільської територіальної громади»;
  2. Регуляторний акт «Порядок добровільного відшкодування безпідставно збережених коштів за використання земель комунальної форми власності з порушенням вимог законодавства на території Кадубовецької сільської територіальної громади»;
  3. Аналіз регуляторного впливу проєкту рішення Кадубовецької сільської ради та М-Тест ;
  4. Експертний висновок постійної комісії з питань фінансів, бюджету, планування соціально – економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва Кадубовецької сільської ради, щодо регуляторного впливу проекту регуляторного акту.