ОСОБЛИВОСТІ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРИВАТИЗАЦІЇ ЗЕМЕЛЬ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ

  • 327

Фото без опису

У зв'язку зі складною ситуацією, що склалася у країні через воєнний стан, багато аспектів життя громадян потребують уваги та розуміння з боку влади. Одним із частих питань є приватизація земельних ділянок. Згідно із законодавством, приватизація землі – є важливим і складним процесом, який має повну процедуру та спрощену.

Умови військового стану накладають свої особливості на регулювання цього процесу. Так як багато хто чув, що перехідними положенням Земельного кодексу України визначено, що безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється. Дана заборона не поширюються на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також на безоплатну передачу у приватну власність громадянам України земельних ділянок, переданих у користування до набрання чинності цим Кодексом.

Однак, разом із цим виникають й певні проблеми. Одна з них полягає у недостатній інформованості громадян про їхні права та можливості щодо безоплатної приватизації землі. Багато людей не мають належного доступу до інформації через обмежені можливості зв'язку в умовах війни. Тому працюємо над усуненням цієї прогалини та забезпеченням доступу до важливої інформації.

Наразі є декілька способів захисту своїх прав стосовно безоплатної приватизації та реєстрації права власності або користування:

  • Чекати припинення дії військового стану  та (або) внесення змін до земельного кодексу України в частині зняття такої заборони;
  • Завершити процедуру приватизації в судовому порядку (наявний розроблений проект землеустрою, реєстрація земельної ділянки в ДЗК але не затверджений радою та не передана ділянка у власність);
  • Оформити право користування на земельні ділянки, що перебувають у користуванні для городництва, площею не більше 0,60 га, попередньо підтвердивши наявність таких ділянок у користуванні, таким чином у Державних реєстрах з’явиться інформація про земельні ділянки і в подальшому їх можна буде приватизувати, після скасування обмежень.

 

Фото без описуФото без описуФото без опису

Графік особистого прийому відділом земельних відносин, благоустрою та охорони навколишнього середовища.