НАГОЛОШУЄМО ПРО ЗАБОРОНУ ТОРГІВЛІ РАННЬОКВІТУЧИМИ ОБ’ЄКТАМИ РОСЛИННОГО СВІТУ

  • 67

Фото без опису

Початок весни  -  період коли здійснюється масова торгівля різними видами ранньоквітучих об'єктів рослинного світу, в тому числі, які занесені до Червоної книги України, є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Реалізація первоцвітів здійснюється на ринках та поза їх межами.

Варто зазначити, що збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. Кожна зірвана стеблина з трьома первоцвітами несе за собою знищення 45-60 насінин, а для того, щоб з насіння конвалії виросла доросла квітуча рослина потрібно майже 7-8 років, до того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, рослини нівечаться повністю.

Розглянувши лист Державної екологічної інспекції Карпатського округу від 13 лютого 2024 року №01-02/489/ «Про посилення заходів державного контролю щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу», виконавчим комітетом Кадубовецької сільської ради прийнято рішення №4/4 від 07.03.2024 року "Про посилення заходів протидії незаконної торгівлі ранньоквітучими об’єктами рослинного світу, в т.ч. занесеними до Червоної книги України", яким заборонено на підвідомчій території Кадубовецької сільської ради на ринках та ярмарках торгівлю ранньоквітучими об’єктами рослинного світу.

Фото без описуТак як на території Кадубовецької громади, розташовано 12 об’єктів Природно-заповідного фонду України, наголошуємо про важливість збереження природи та її охорони. Крім того, Кадубовецька сільська рада взяла на себе відповідальність за охорону та використання цих територій відповідно до законодавства, в частині оновлення відповідних документації, встановлення інформаційно-охоронних знаків та вивісок та проведення просвітницьких заходів спільно із поліцейськими офіцерами громади, які спрямовані на попередження порушень природоохоронного законодавства та підвищення обізнаності громадян.

Фото без опису

У разі виявлення фактів пошкодження чи продажу первоцвітів необхідно звертатися Відділу поліції №3 (м.Заставна) Чернівецького районного управління поліції ГУНП в Чернівецькій області за коротким номером 102.

Відповідальність за вказані правопорушення, передбачена частинами першою та другою статті 88 Кодексу України Про адміністративні правопорушення (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу), тягне за собою накладання штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.

Фото без опису